Fast food - brza prehrana

U žurbi ste, gladni, umorni i pod stresom. Jedete "fast food" hranu jer Vam je to praktično, konzumirate slatkiše i međuobroke za brzo obnavljanje snage i koristite lijekove protiv bolova, pospanosti i sveopće nelagode. Stoga nije čudno što se suočavate s problemom prekomjerne težine i osjećajem iscrpljenosti.

Posljednjih godina je utvrđeno da je prekomjerna težina najčešći uzrok mnogih zdravstvenih smetnji.

Prekomjerna je težina postala ozbiljnim zdravstvenim problemom koji ne bi smio biti zanemaren ili zapostavljen.

Gotova hrana je blagoslov za zaposlene ljude. Skoro pa ne zahtjeva nikakvu pripremu, hrana je obično ukusna i doro izgleda na tanjuru, a apetit je zadovoljen. A što je s hranjivom vrijednošću te hrane?! Kada proizvođači prerade prirodnu hranu i pretvore je u gotovu hranu upakiranu u plastiku – što zapravo dobivate?!

Rezultati istraživanja pokazuju kako prehrana bogata mastima, šećerom i kolesterolom povećava rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.
- Sada smatramo kako pojačani unos masti i kolesterola u kombinaciji s genetskim faktorima može negativno utjecati na nekoliko kemijskih supstanci u mozgu, što može pridonijeti razvoju Alzheimerove bolesti – zaključila je znanstvenica u izvještaju.
Alzheimerova bolest je neizlječiva, a ujedno je i najčešći tip demencije od kojeg obolijevaju ljudi starije životne dobi. Zahvaća dijelove mozga odgovorne za mišljenje, pamćenje i jezik.

Kod djece koja više od četiri puta tjedno jedu fast food postoji povećani rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila u odrasloj dobi, pokazuje istraživanje koje je prezentirano na skupu American Heart Association. Djeca koja redovito večeraju izvan kuće konzumiraju više ugljikohidrata, soli i masnoća nego djeca koja jedu kod kuće. Djeca koja jedu brzu hranu također imaju manju osjetljivost na inzulin što je rani pokazatelj dijabetesa. Da stvar bude još više zabrinjavajuća, djeca koja češće i više jedu fast food u prosjeku popiju i do 1,5 puta više slatkih, gaziranih pića nego njihovi vršnjaci. Uz to se manje kreću i provode više od četiri sata dnevno za računalom, televizorom ili play stationom.

Otkrijte kako jesti da bi ste živjeli, a ne živjeti da bi ste jeli!

na vrh