Članci

Što je to wellness?

Što je to wellness?

Svakoga dana tražimo nešto što će nam pomoći da se osjećamo bolje, kako bi i mi sami, a i oni oko nas, više uživali u svom vremenu!

Wellness je osjećati se i izgledati bolje! Wellness je stanje dobrog fizičkog i mentalnog dobrostanja, a održava se pravilnom ishranom, vježbanjem i dobrim navikama.

Važni statistički podaci:

 • Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je pretilost kao kroničnu bolest
 • u anketi provedenoj za Ministarstvo zdravstva navodi se da je u 2003. godini 43% muškaraca i 33% žena imalo prekomjernu tjelesnu težinu, dok je čak 22% muškaraca i 23% žena bilo pretilo!
 • rezultati ankete upućuju da će prema današnjim trendovima 2010. godine od pretilosti patiti 19% dječaka i 22% djevojčica u dobi od dvije do petnaest godina
 • u Zelenoj knjizi Komisije Europskih Zajednica o „Promicanju zdrave prehrane i fizičke aktivnosti“  ističe se:
  • Dijabetes tipa 2 povezan je s pretilošću, sjedilačkim načinom života i prehranom bogatom masti i zasićenim masnim kiselinama.
  • Procjenjuje se da su čimbenici prehrane odgovorni za približno 30% svih karcinoma u industrijaliziranim zemljama
Što utječe na zdravlje?
 • fast food
 • sjedilački način života
 • stres
 • manjak dijetetskih vlakana iz voća, povrća i integralnih žitarica
 • previše prerađena gotova hrana
 • izvjesni lijekovi
 • nedostatak pravilnog odmora
 • zagađen okoliš

Naš užurbani način života ne omogućava nam odabiranje zdrave hrane koja može pomoći u prevenciji problema u kasnijim godinama. Većina nas danas zbog toga ne dobiva ono što stručnjaci smatraju osnovama optimalnog zdravlja – u pogledu prehrane, vježbanja ili životnih navika.

Iako su te informacije uznemirujuće, dobra vijest je da Vi sami birate koji hranu ćete jesti i koliko će te biti aktivni! Samim time imate i moć poboljšati svoje sadašnje i buduće dobrostanje. Kako bi vam to pošlo za rukom mi vam nudimo tri ključa za optimalni wellness:

 1. Uravnotežite svoju prehranu
 2. Redovito vježbajte
 3. Pijte mnogo vode

Uravnotežite svoju prehranu

Trebali biste konzumirati dovoljno dobre hrane - šarenog voća i povrća, proteina, dobrih ugljikohidrata - i onoliko dobrih masti koliko je potrebno da hrana ima okus koji volite. Isto tako biste trebali razmisliti o uzimanju dodataka prehrani s vitaminima, mineralima i vlaknima, kako biste svom organizmu osigurali one hranjive tvari kojih nema u hrani koju jedete, a koje su potrebne za optimalan rad vaših stanica.

S lošom prehranom povezane su mnoge opasnosti po zdravlje, među njima i:
 • Oslabljeni imunološki sustav zbog koga češće podliježete infekcijama
 • Osteoporoza ili slabe kosti
 • Oslabljeni mišići i loš izgled kože, što dovodi do preranog starenja

Bez obzira na vašu tjelesnu težinu, vaše prihode ili vaše sadašnje opće zdravstveno stanje, ako je kvaliteta namirnica kojima se hranite loša, vjerojatno ne dobivate dovoljno potrebnih hranjivih tvari. No, uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima pomoći će vam da se osjećate i izgledate bolje iznutra i izvana.

Dobra prehrana = Prevencija

Napredak nutricionizma (znanost o prehrani) omogućio nam je uvid što spada u pravilnu prehranu:

 1. Proteini iz soje, krtog mesa, i ribe važni su radi kontroliranja vašeg apetita te hranjenja i zaštite vaših mišića.
 2. Šareno voće i povrće izvor je jedinstvenih biljnih hranjivih tvari i antioksidanata koji štite rad najvažnijih organa u vašem tijelu.
 3. Vlakna iz voća i povrća i nekih integralnih žitarica važna su radi održavanja uravnotežene funkcije crijeva i izbacivanja toksina iz vašeg tijela.
 4. Dobre masti iz ribljeg ulja oceanskih riba mogu pomoći vašem organizmu u borbi protiv upala. To koristi vašoj koži i može pomoći u održavanju dobrobiti srca.

Snaga proteina

Protein pomaže pri razvoju i održavanju snažnih mišića. Ako u svakom obroku jedete proteine, to može pomoći u kontroli gladi. Najbolja hrana bogata proteinom je hrana koja sadrži malo masti, poput proteinskih shake napitaka za doručak, pilećih prsa, bjelanjaka, ribe, školjki, rakova, ljuskara, vrlo posnog crvenog mesa i mliječnih proizvoda s malo ili bez masti. Ograničite konzumiranje hrane koja sadrži proteine i mnogo masnoća, poput sira, većine crvenog mesa, kobasica i punomasnih mliječnih proizvoda. 

 • Proteini pomažu u prevenciji pucanja mišića i lomova kostiju.
 • Proteini pomažu u obuzdavanju gladi i neophodni su za energiju.

Redovno vježbajte

Redovnim vježbanjem možete postići da se osjećate najbolje što možete i da isto tako izgledate. Vježbanje koristi vašem srcu, oslobađa vas stresa i olakšava postizanje i održavanje dobre tjelesne težine.

Fizička se aktivnost može podjeliti u dvije vrste: aerobna i anaerobna. Aerobno vježbanje podrazumjeva velike pokrete mišića tokom produženog vremenskog intervala i obuhvaća aktivnosti kao što su:

 • Trčanje
 • Brzo hodanje
 • Aerobno vježbanje u dvorani

Kada uključite aerobne aktivnosti u svoje redovno vježbanje dobrobit vašeg srca i kardiovaskularnog sistema može postati bolja. Uz to, može vam se popraviti i raspoloženje jer se vježbanjem rješavate stresa i napetosti.

Anaerobno vežbanje razvija novo mišićno tkivo i ono obuhvaća aktivnosti kao što su:

 • Dizanje utega
 • Vježbe izdržljivosti i vježbe snage

Sa samo 20 minuta anaerobnog vježbanja dnevno možete postići nevjerojatne promjene u obliku i kondiciji vašeg tijela. Mišićna masa pomaže u zaštiti koštane mase, što je naročito važno za žene. 

Snaga mišića

Vježbanje razvija mišićnu masu, a kako se vaša mišićna masa povećava, trošite više kalorija čak i kada ne vježbate.

 • Svakih 500 grama nemasne tjelesne mase izgara oko 14 kalorija dnevno.
 • Svakih 500 grama masnog tkiva izgara samo oko 2 kalorije dnevno.

Brzina i intenzitet kojim vaš organizam izgara kalorije kada miruje (ne vježba) naziva se metabolizmom mirovanja ili jednostavno metabolizmom. Pojačavanjem metabolizma vježbanjem olakšava se proces održavanja ili kontroliranja tjelesne težine.

Razvijanjem nemasne mišićne mase kroz vježbanje možete lakše preoblikovati svoje tijelo onako kako želite. Svakodnevnim konzumiranjem proteina koji sadržavaju malo masti možete lakše razviti nemasnu mišićnu masu. Ako nema odgovarajućeg unosa proteina, vaš organizam će uzimati (krasti) proteine od vaših mišića i organa.

Jedete li proteine nakon vježbanja možete pomoći svojim mišićima u oporavku od napora.

Pijte mnogo vode

Voda je važna, zato pijte svakodnevno 6-8 čaša vode!

Voda čini oko dvije trećine vašeg tijela. U prosječnom danu izgubite najmanje pola litre vode, čak i ako se ne znojite prekomjerno. Da biste se osjećali najbolje moguće, trebali biste svakodnevno popiti 6-8 čaša vode.

Unošenje mnogo vode u organizam važan je dio održavanja optimalne tjelesne težine i prehrane bogate hranjivim tvarima. Voda ima presudnu ulogu u omogućavanju vašem organizmu da preradi hranjive tvari, održi normalnu cirkulaciju i održava pravilnu ravnotežu tekućina.

Nadoknadite ono što izgubite! Nakon svakih 30 minuta vježbanja popijte dvije čaše vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Ožednite li tijekom vježbanja, razmislite o korištenju sportske bočice s vodom, kako biste ostali hidratizirani dok vježbate.

Zbog kalorijske vrijednosti bezalkoholnih napitaka i voćnih sokova, oni nisu dobro rješenje za nadoknađivanje izgubljene tekućine ako pokušavate izgubiti ili održati tjelesnu težinu. Ako ne volite okus čiste vode, možete probati dodati samo malo voćnog soka ili krišku limuna.

Koliko vode je dovoljno?

Općenita smjernica je da treba popiti šest do osam čaša vode dnevno. Ako vježbate, vjerojatno ćete trebati popiti više, kako biste nadoknadili vodu izgubljenu znojenjem.

Obično se možete osloniti na svoj osjećaj žeđi, koji će vas upozoriti kada trebate piti. Ako slušate svoj osjećaj žeđi i jednostavno pazite koliko ste čaša vode dnevno popili, možete primjereno opskrbljivati svoj organizam vodom.

Više iz rubrike:

Herbalife osvrt iz pera Jacquie Carter

Herbalife osvrt iz pera Jacquie Carter

Herbalife osvrt iz pera profesionalne kozmetičarke Jacquie Carter – kako preživjeti sezonu zabava – i ostati lijep više...

Kako prehrana bogata proteinima može pomoći u kontroli težine

Kako prehrana bogata proteinima može pomoći u kontroli težine

Odličan razlog za doručak s mnogo proteina: proteinski doručak pomoći će vam da svoje potrebe za proteinima ravnomjerno rasporedite tijekom dana. više...

Male promjene mogu dovesti do znatnog gubitka na težini bez popratnih pojava

Male promjene mogu dovesti do znatnog gubitka na težini bez popratnih pojava

Kada detaljnije pogledate kakvu hranu jedete svakoga dana – i na koji način svakodnevno vježbate – iznenadit ćete se kako samo sitne promjene mogu dovesti do velikih pozitivnih promjena. više...

Stanična prehrana - Inteligentna prehrana

Stanična prehrana - Inteligentna prehrana

Zanimljivo je da mnogi ljudi jedu obilno, dobivaju na težini, a ipak su umorni i bolesni. Drugi, pak, jedu malo, a imaju prekomjernu tjelesnu težinu. To je zato jer njihov organizam nije potpuno zdrav. više...

Znate li koliko je važan doručak?

Znate li koliko je važan doručak?

Događa li vam se da tokom dana imate glavobolju, vrtoglavicu, opstipaciju, nadutost, pad energije, osjećate se nervozno i kronično umorno? Imate poteškoće s koncentracijom i nesanicom?! više...

na vrh