Nobelovac u našem timu

Louis J. Ignarro, američki farmaceut i farmakolog rođen 31. svibnja 1941. U New Yorku, uz Roberta Furchgotta i Ferida Murada, dobio je 1998. godine Nobelovu nagradu za medicinu. Nagrađeni su za svoje otkriće da dušični monoksid djeluje kao tzv. signalna molekula, te na taj način utječe na proširenje krvnih žila. To opet djeluje na potenciju. Uz to, plin dušični monoksid poznat je i kao obrambeni mehanizam protiv infekcija, te kao regulator krvnog pritiska.

Plin dušični monoksid istovremeno je štetan i neophodan za sva višestanična živa bića. On se ne pohranjuje, nego se prema potrebi proizvodi direktno u blizini mjesta korištenja. Molekula, koja se sastoji od samo dva atoma, može lagano proći kroz stjenku stanice. Iako mnoge stanice tijela proizvode dušični oksid, kao npr. bubrezi ili mozak, njegovo najpoznatije djelovanje je na području regulacije krvnog pritiska.

Što sve može dušični monoksid?

  • Intenzivna istraživanja pokazala su da dušični monoksid nije vrlo značajan samo u srčano-krvožilnom sustavu, već da igra bitnu ulogu i kod suzbijanja infekcija i pri upravljanju živčanim sustavom.
  • Također, može spriječiti i nakupljanje trombocita, tj. stvaranje tromba.
  • Dušični monoksid stvara se i u obrambenim stanicama, a on je zbog snažnog „reakcijskog potencijala“ u stanju razoriti bakterije.
  • Konzerviranje mesa pomoću otopine kuhinjske soli počiva upravo na djelovanju dušičnog monoksida!
  • Danas se uspješno primjenjuje u inhalaciji kod djece koja se rađaju s teškim poremećajima disanja.
  • Sastavni je dio lijekova protiv impotencije.

Louis J. Ignarro profesor je na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, te član i savjetnik Herbalifeovog Znanstveno savjetodavnog odbora.

na vrh