Pitanja i odgovori

Jeste li ikad željeli doznati koja je razlika između vitamina i minerala, ili je li popiti čašu voćnog soka jednako dobro kao pojesti cijelo voće? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz prehranu, potražite ovdje...

Razlikuju li se natrij i sol?

Sol je natrij? Sol se sastoji od dva sastojka - natrija i klorida -upravo natrij u soli može dovesti do zdravstvenih poteškoća koje se spominju u medijima. U običnoj kuhinjskoj soli (natrijevom kloridu) udio natrija je približno 40%. Dnevna preporuka za odrasle je ne više od 6g soli (2.5g natrija). Dobar način smanjivanja unosa soli u organizam je da kuhinjsku sol zamijenite mineralnom morskom soli s malo natrija, iz koje ćete također dobiti druge ključne minerale kao što su kalijev hidroksid i magnezij.

Ima li razlike između vitamina i minerala?

Vitamini su organske tvari što znači da se dobivaju iz živih organizama – životinja ili biljaka, ili tvari koje su nekoć bile žive, poput ugljena. Minerali su, za raliku od vitamina, anorganske tvari. Svi vitamini su označeni kao ključni nutrijenti zato što ih tijelo ne može proizvesti, te ih stoga mora dobiti kroz prehranu, dok minerali nisu svi ključni nutrijenti. Vitamine se lako uništavaju toplinom, svjetlom, dugom pohranom, kuhanjem i drugim procesima priprave hrane.

Što znači RDA i zašto bismo trebali nastojati unositi te količine svakog dana?

Naša tijela svakodnevno trebaju čitav niz vitamina i minerala da bi ostala u punoj funkciji. RDA je smjernica u kojoj se naznačuje „preporučena dnevna količina“, odnosno dnevni unos hranjivih tvari koji se smatra dostatnim za zadovoljavanje potreba gotovo svih (97-98%) zdravih osoba u svim starosnim skupinama oba spola. Trebali bismo nastojati ispuniti preporučene dnevne količine nutrijenata, kako bismo izbjegli negativne posljedice manjka tih nutrijenata. Ponekad se koristi kratica „Preporučeni unos hranjivih tvari“ („recommended dietary intake“ – RDI).

Voćni sok je jednako dobar kao i cijelo voće?

Ne! Osim ako ga sami pripremite, ostavite sva vlakna unutra i odmah ga popijete. Proizvođači komercijalnih voćnih sokova zanemaruju sve ono dobro - zgnječe, a zatim zagriju sok da unište bakterije (pasterizacija), pa ne ostaje ništa više od "zašećerene vode". Znači... jedite cijelo voće!

Što je važnije? Masnoće, kalorije ili oboje? Jesu li uopće potrebne?!

Hranu bi trebali gledati kao hranjivo gorivo, a ne kao količinu kalorija ili masnoća. Ako svjesno odabirete visoko hranjivu hranu i jedete sukladno potrebama vašeg organizma za energijom, vaša će vam prehrana biti lakša i ugodnija nego ako se usredotočite na masnoće i kalorije. Potrebno je i redovito umjereno vježbati, kako bi uspješno sagorili spremljene masti i oblikovali vlastito tijelo.

Koja je tjelovježba najbolja za mršavljenje?

Kombinacijom aerobnih vježbi (brzo hodanje, trčanje i kružni trening) i anaerobnih (dizanje utega i treningizdržljivosti) postići ćete maksimalan učinak mršavljenja.

Ne možete kontrolirati želju za slatkim. Što učiniti?

Ne morate se u potpunosti odreći slatkiša, samo nađite zdravije alternative. Zapamtite da je potrebno tri do šest tjedana za stvaranje i rješavanje navika. Pripremite se na početni “period promjena” za koji će Vam trebati i nešto strpljenja. Eksperimentirajte sa zamjenskim slatkišima, kao što je voće, proteinski prutići i pržene sojine sjemenke.

Koliki bi trebao biti dnevni unos kalorija?

Vaša dnevna potreba za kalorijama povezana je s vašom visinom, težinom, dobi i spolom, te aktivnim, ili ne, stilom života. Jednostavniji pristup bez brojanja kalorija uključuje prepoznavanje tipa tijela kako biste ustanovili dnevnu potrebu za proteinima. Želite li jednostavno izgubiti na težini, zamijenite dva dnevna obroka shake napitcima Formule 1 i uživajte u jednom uravnoteženom obroku. Kada postignete željenu tjelesnu težinu, samo jedan obrok dnevno zamijenite Formula 1 Shake napitkom. Za pojedinosti se obratite svom Herbalife Distributeru.

Kolika je porcija?

Prehrambene potrebe svake osobe razlikuju se obzirom na dob, spol, razinu aktivnosti, zdravlje, veličinu tijela i genetiku. Sve to utječe i na veličinu porcije. Kao vodič, porcija voća ili povrća je otprilike jednaka veličini vaše šake, a porcija krtih proteina je veličine špila karata.

Koje su nutritivne razlike između sojinog i kravljeg mlijeka?

Mlijeko dobiveno od sisavaca sadrži laktozu, sojino mlijeko ne. Zbog toga je ono izvrsna alternativa za ljude koji ne podnose laktozu. Postoje i mnoge druge razlike, uključujući: sojino mlijeko ne sadrži kolesterol; sojino mlijeko ima gotovo upola manje masnoće (i upola manje kalorija) u odnosu na kravlje mlijeko; sojino mlijeko sadrži jednu četvrtinu soli u odnosu na kravlje i sojino mlijeko sadrži vlakna, a kravlje ne. Kravlje mlijeko pruža više aminokiselina od sojinog, te proizvođači moraju dodavati kalcij sojinom mlijeku, jer ga ono sadrži vrlo malo. Na kraju, sojino mlijeko i nije mlijeko - to je piće dobiveno iz biljaka.

Zašto jače osjećam hladnoću kad sam na dijeti?

Promjena u prehrani može uzrokovati razne promjene u tijelu dok se ono prilagođava. Možda mu i ne pružate dosta "goriva", zato jedite svaka dva do četiri sata kako biste "održali vatru" i više vježbajte.

Ne volim ribu. Postoji li neki drugi način da dobijem ključne Omega-3 kiseline za koje sam čuo da su toliko bitne?

Izaberite dodatak s ribljim uljem u kojem je neutraliziran miris ribe, kao što je Herbalifeline.

Zašto se uvijek kad sam na dijeti osjećam slabo i umorno, kao da činim nešto krivo?

Morate jesti dovoljno hrane kako biste opskrbili svoje tijelo gorivom tijekom najzaposlenijeg doba dana. Zato je iznimno bitan dovoljno obilan doručak. Mnogi ljudi na dijeti jedu premalo, što je krivo, te se dosljedno tome osjećaju umorno. Jedite u pravilnim razmacima - svaka dva sata i pazite da vam večernji obrok bude najmanji, da izbjegnete odlazak u krevet s "punim spremnikom"!

Je li istina da je suha koža posljedica loše prehrane?

Moguće je da je poremećena ravnoteža tjelesnih masnih kiselina uvjetovana uzimanjem previše zasićenih masti, zbog manjka ključnih masnih kiselina. Smanjite unos zasićenih masti, povećajte unos masne ribe (skuša, sardina, losos, haringa itd.) i uzimajte dodatak od ribljeg ulja poput Herbalifelinea.

Je li zadržavanje vode (edem) posljedica prevelikog ili premalog unosa vode u organizam?

Vaše tijelo primjećuje kada je unos vode premalen i pametno sprema vodu za “rezervu”. Ako prehrana pruža dovoljno "vlažne" hrane, kao što su to voće, povrće, salate ili obične vode, manja je potreba za spremanjem vode. Dobro je savjetovati se s obiteljskim liječnikom, jer zadržavanje vode također može biti posljedica začepljenog limfnog sustava, problema s funkcijom bubrega i mokraćnog mjehura, alergija na hranu i nepodnošenja hrane, manjka ključnih masnih kiselina ili čak manjka određenih ključnih nutrijenata, kao što su magnezij, vitamin B6 i cink.

Kako pomoći nekome tko ne voli povrće?

Povrće može biti doista odbojno čak i onima koji obožavaju povrće. Prezentacija je bitna - budite kreativni! Na primjer, raznobojne salate posipane s orašastim plodovima, sjemenkama i poprskane finim umacima (jogurt, med, crni papar) ili miješano povrće pirjano s trakama piletine s dodatkom biljaka i ribanim sirom. Nutrijenti u svježoj hrani su ključni za vaše dobrostanje, stoga mislite na dugoročnu koristi i barem uzimajte dodatak prehrani s hranjivim tvarima, kao što je Formula 3.

50 mi je godina i zabrinuta sam zbog osteoporoze, dobivaju li ju svi?

lako su ugrožene uglavnom žene u fazi poslije menopauze zbog smanjivanja razine estrogena, ugroženi su i muškarci. Osteoporoza uglavnom zahvaća cijeli kostur. Najčešće izaziva prijelome (frakture) na kostima zapešća, kuka i kralješnice. Preventivne mjere uključuju konzumiranje hrane bogate kalcijem (poput mlijeka, sira, sardina, tofua i lisnatog zelenog povrća), redovitu tjelovježbu s utezima, izbor zdrave uravnotežene prehrane, smanjenje alkohola na minimum, prestanak pušenja, izbjegavanje gaziranih pića, te uzimanje odgovarajućih dodataka za "dobrostanje kostiju"- pitajte svog Herbalife Distributera o Formuli 3.

Je li zamrznuta hrana jednako hranjiva kao svježa?

Ponekad jest, ali u slučaju da je hrana bila pogrešno ili predugo pohranjena, zamrznuta hrana može sadržavati više nutrijenata od svježe. Ako ste zabrinuti zbog unosa nutrijenata, nadopunite prehranu pouzdanim dodatkom, poput Formule 3.

Kad sam na dijeti, ponekad dobijem zatvor, što da učinim?

Provjerite dobivate li dovoljno vlakana i vode (25-35g vlakana i 8 čaša vode dnevno). Nedostatak jednog ili oba vas može zatvoriti. Dodajte vlakna svojem dnevnom režimu! Probajte Tablete s vlaknima i ljekovitim biljem koje kombiniraju posebno izabrane biljke i prehrambena vlakna kako bi pospješile prolaz hrane kroz probavni trakt.

Zašto sam stalno prehlađen(a) i boležljiv(a)?

Ponavljanje manjih bolesti znak je da se imunološki sustav bori. Posjetite svog obiteljskog liječnika, pregledom će možda ustanoviti oslabljeni imunološki sustav. U tom slučaju povećajte unos svježe hrane za poboljšanje dobrostanja, borite se protiv stresa, ili barem uzmite moćan antioksidans kako biste pomogli svom imunološkom sustavu -Rose0x i Formula 3 su odlični izbori.

Što su antioksidansi?

Antioksidans je hranjiva tvar sposobna onemogućiti djelovanje slobodnih radikala. Antioksidansi funkcioniraju kao unutarnji borbeni sustav smanjujući oštećivanje stanica. Tijekom procesa probave slobodni radikali se proizvode kao nusproizvod oksidacije. Nakupina slobodnih radikala može oštetiti zdrave stanice, pa tijelo koristi prirodne mehanizme za oslobađanje od slobodnih radikala - njih zovemo antioksidansi. Međutim, mnogo je čimbenika koji povećavaju proizvodnju slobodnih radikala; stres, loša prehrana, zagađenja iz okoliša.

Jako pazim što jedem i uvijek nastojim jesti zdravu, uravnoteženu i raznovrsnu hranu. Zašto bih trebao uzimati dodatak prehrani s vitaminima i mineralima?

Čak i kada mislimo da se dobro hranimo, mnogi od nas ne dobivaju odgovarajuće količine izvjesnih vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koje trebamo svakodnevno. Zbog hektičnog načina života možda nećemo uvijek moći pojesti zdravu i uravnoteženu hranu, jer se često oslanjamo na prerađene namirnice koje mogu biti siromašne hranjivim tvarima. Dodaci poput multivitamina nisu zamjena za zdravu prehranu, ali mogu se koristiti kao dodatna podrška organizmu, kako bismo izbjegli negativne učinke manjka nutrijenata.
 

na vrh